KIRKKONUMMELTA PARATIISISAARELLE

15. tammi, 2018
HYVÄT VANHAT JA UUDET ASIAKKAAT 
Uusi puutarhasesonki  2018 on jo ovella ja toiminnassamme on isoja muutoksia. Jatkan edelleen persoonallista tapaani kommunikoida asiakkaitteni kanssa; tässä vuoden ensimmäinen kirje teille. Toivottavasti jaksat lukea ja toivottavasti jäät myös asiakkaaksemme, vaikkakin fyysisesti viljely on siirretty 500 km eteläisemmäksi. Mutta luvassa on facebookin ja instagramin kautta inspiroivia ja jänniä kuvia ja videopätkiä  uudesta toiminnastamme ja puutarhurin  uudesta elämästä ja elämyksistä täällä Gotlannissa, Itämeren keskellä.  Kuvassa näkyy tyttäremme ja Gösta-koira syyskuun lopussa v. 2016
Asumme siis nykyään Visbyssä, "ruusujen ja raunioiden kaupungissa". Kannattaa tosiaan pysyä kanavalla...pääset samalla nauttimaan Gotlannin kauniista maisemista kuvien ja videoiden välityksellä.  Tärkein tietolähde tulee olemaan facebookissa, niin jääthän tykkääjäksi?  Mikäli et vielä ole tykkääjien joukossa, niin klikkaa tästä: https://www.facebook.com/pages/Kallen-Kukkatarha-Kalles-Blomsterg%C3%A5rd/107736635987453 
 
OLEMME TOIMITTANEET TAIMIA JO 24 VUOTTA
Puutarhan perustamisesta v. 1994 asti olemme keskittyneet erikoistaimien esikasvattamiseen. Valikoimaan on kuulunut reilusti erilaisia vihannestentaimia, eli tomaatteja, kurkku-ja kurpitsakasveja, papuja, salaatteja ja muita erikoiskasveja, sekä laaja skaala yrttien taimia, kesäköynnöksiä ja satoja eri perennalajeja/lajikkeita.
 
VIIME VUOSIEN YHTEENVETO
Hyötykasvien esikasvattaminen on aikaavievää ja  erittäin sääherkkää toimintaa. Ilmaston sekä kevään/kesän epävarmat ja vaihtelevat sääolosuhteet asettavat kovia paineita yritystoiminnalle; milloin kylvää mitäkin jne , niin että taimikauden huippuna kaikkia taimiryhmiä olisi yhtäaikaisesti myynnissä ja asiakas saisi toivomansa/tilaamansa tuotteet yhdellä käynnillä. Varsinkin sesongit 2015 - 2016 olivat arvaamattomia. Keväällä 2015 oli erittäin tuulista, kylmää ja koleaa - suorastaan läpi koko kasvukauden. Kun päästiin juhannukseen eikä sesongin alkua tai kesää vieläkään ollut tähtäimessä, niin oli todettava, että "Jahaa! ...tässä olikin tämä sesonki". Toissa vuonna 2016,  keskikesän mielettömät helteet alkoivat puolestaan heti vappuna ja tilanne oli nyt taas ihan vastakkainen edellisvuoteen 2015 verrattuna, mutta kesäkuussa 2016 alkoi sitten sateet, vaikka muuten oli mukavan lämmin ilma. Ja kevät 2017 osoittautui erittäin kylmäksi ja jopa lumiseksi... eikä kesää tullut ollenkaan.  Minkälainen kesä on odotettavissa 2018?
 
Koska sesonki 2016 räjähti liian aikaisin käsiin hyötykasvien osalta niin perennojen (monivuotiset kasvit) kouliminen, ruukuttaminen ja myyntiin laittaminen jäi alkusesongista tekemättä. Olemme erittäin pahoillamme siitä, että niin moni teistä jäi kaipaamaan näitä tuotteita. Siksi myimme kaikki perennat vasta loppukaudesta erittäin edullisesti verkkokaupan kautta. Mutta perennojen viljely tulee nyt jatkumaan ja sitä toimintaa laajennetaan tulevina vuosina paljonkin. Eli taimia kansalle edulliseen hintaan, on edelleen mottomme
 
PERENNAT OVAT SUOSIKKEJANI!
Kiinnostus perennakasveja kohtaan on asiakkaiden keskuudessa aika mieletöntä, olen huomannut!  Puutarhurina minäkin rakastan perennoja yli kaiken... Ihailen niiden kestävyyttä ja sinnikkyyttä. Parasta keväällä on nähdä lumen alta paljastuvia uusia kasvuversoja.  Haaveenani on aina ollut perennataimisto, jossa asiakas voi kiertää kukkaviljelyksien keskellä ja tutustua eri kasveihin koko puutarhakauden aikana. Haluaisin istuttaa malli-istutuksia mm helpottaakseni asiakkaani kasvivalintoja. Haluaisin myydä valmiita mallipenkkejä... eli taimipaketteja jossa on valmis piirustus, istutusohjeet  ja taimet yhdessä kassissa. Ideoita on vaikka kuinka! Nyt tämä kaikki on toteutumassa.
 
UUSI VALTAVA MIELENKIINTOINEN PROJEKTI 15 KM VISBYSTÄ POHJOISEEN
Olen nyt mukana uuden mielenkiintoisen projektin parissa. Esimerkiksi voin mainita mahtavan, noin 1.000 m2 suuruisen kahvila/ravintola kokonaisuuden rakentaminen. Tämä tapahtuu vain 100 metrin etäisyydellä uudesta taimimyymälästäni. Syksyllä 2018 kokonaisuuden rakentaminen alkaa ja alueen kehitys viedään vauhdilla eteenpäin. Tästä tulee mielettömän hyvä ja monipuolinen matkailukohde ja kauppapaikka
 
Yleensä innokas asiakas kiertää taimistoja kevätaikaan kun sormet syyhyävät.. Tästä seuraa, että puutarhan istutuksissa kasvaa paljolti keväällä ja alkukesällä kukkivia perennoja. Loppukesä ja syysaika unohtuu ja penkit ammottavat tyhjää.   Miksi?  Siksi että taimistossa asiakkaan tekee mieli ostaa just sinä hetkenä keväällä täydessä kukassa olevia kasveja ... ja taimistojen kasvit ovat yleensä heränneet uuteen sesonkiin lämpimässä kasvihuoneessa, joten normaali kukinta-aika on varsin vääristetty.  Nyt tällä uudella alueella asiakkaat voivat tutustua kasveihin keväästä syksyyn malli-istutuksien avulla. Myös viljelyyn voidaan tutustua kiertämällä ja ihmettemällä.
 
PUUTARHA JA KAHVILA
Koska yrityksen nimi onkin ollut  "Kalle´s Garden  & Café" , niin suunnitelmiin  on aina liittynyt ajatus tarjota asiakkailleni lisäarvoa puutarhakäynnille mm viihtyisän puutarhakahvilan merkeissä. Nyt tämäkin haave toteutuu projektin puitteissa. Tätä on  vain niin vaikeaa toteuttaa Suomessa. Just nimenomaan siitä syystä että kausi voi alkaa rymisten huhtikuun lopussa - tai sitten viikkoa ennen juhannusta, jolloin taimikauppaa käydään vain viikon tai kahden aikana. Ei voi koskaan tietää! Ilmasto on esteistä merkittävin. 
 
HAAVE TOTEUTUU NYT UUDEN HANKKEEN KAUTTA
Euroopassa, Skandinaviassa ja naapurimaassamme Ruotsissa puutarha ilman kahvila- tai ravintolapalveluja kuuluu harvinaisuuksiin. Ruotsissa ihmiset tekevät retkiä puutarhoihin jossa kiertävät ja ihastelevat kasveja. Eivät välttämättä aina tee ostoksia, mutta pikkupurtavaa ja kahvia nautitaan melkein aina puutarhan kahvilaosastolla.  Ja puutarhoissa vieraillaan myös ahkerasti läpi koko puutarhakauden - ei vain kevätaikaan. Suomessa valitettavasti tätä puutarhakulttuuria ei vielä toistaiseksi omaksuta, mutta toivon hartaasti, että tilanne muuttuisi. Vuosien kokemuksella olen huomannut suomalaisten ostoskäyttäytymistä; keväällä laitetaan puutarha ja kukkalaatikot kuntoon ja sitten painetaan mökille/ulkomaille  lomailemaan ja tullaan kotiin huomatakseen, että puutarha on villiintynyt ja kasvit ovat kuolleet joko kuivuuteen  tai märkyyteen, tai ovat tukehtuneet rikkaruohoihin. Sitten alkaa jo koulut, työt ja harrastukset ja odotellaan uutta kevättä. That´s it!  Mutta totta kai teitä into-viherpaukaloitakin riittää - ei rikkaruohon rikkaruohoa missään ;)
 
MIKSI JUST GOTLANTIIN?
Perheen muutto Gotlantiin ei ole mikään nopea päähänpisto. Itämeren helmi! Tämä maaginen ja erittäin luonnonkaunis saari tuli minulle jo tutuksi vuosina 1990-1991, jolloin toimin täällä suomalaisen matkatoimiston oppaana. Silloin kiersin oppaana ollessani tätä kaunista  saarta ristiin rastiin, ja mm Visbyn keskiaikaista historiaa kerrottiin kiertokävelyn merkeissä. Tiesin silloin saaresta ja sen historiasta ja nähtävyyksistä jopa enemmän kuin moni paikallinen itse tietää. Jäin kaipaamaan tätä idyllistä paikkaa ja päätin  poislähtiessäni joskus muuttavani takaisin.  Nyt oli se hetki!  Gotlanti on Uudenmaan läänin kokoinen ja täällä asuu 58.000 asukasta, mutta vuodessa  täällä käy 1 milj. kävijää. Tästä syystä Gotlanti on Tukholman jälkeen Ruotsin toiseksi suurin matkailukohde.  Eli tekemistä riittää ja tämä on monella eri tavalla mahdollisuuksien saari. Myös puutarhamatkailulle!
 
Olemme suunnitelleet tätä elämänmuutosta jo 3 vuoden aikana ja elokuussa 2016 muuttokontti suuntasi vihdoin kohti Visbytä. Lapset aloittivat syksyllä koulunkäynnin ja vaimoni aloitti heti oman alansa työt.  Itse olen työskennellyt turismin parissa samalla kun olen suunnitellut uutta yritystoimintaani puutarha-alan merkeissä. Olen löytänyt erittäin hyvän yhteistyökumppanin  ja häneltäa vuokraan viljelyyn tarvittavat tilat ja maa-alueet.  Käytössäni ovat just mieleeni sopivat kauppapuutarhatoimintaan  tarvittavat tilat ja rakennukset. Ja mitä parasta; tämä paratiisi on vain 150 metriä Itämeren rannalta. 
 
MUUTOKSIA VALIKOIMASSA  JA TUOTANTOMENETELMISSÄ
Koska perennat ovat lähellä sydäntäni ja asiakkaiden kiinnostus näitä kasveja kohtaan on kasvamassa, niin olen päättänyt siirtyä laajalti perennojen kasvatukseen. Olen kehittämässä perennoille uutta luonnonystävällistä viljelytapaa jossa pyrin poistamaan muoviruukkujen käyttöä kokonaan - samalla kun multapaakku pienenee ja juurimassa lisääntyy, niin taimien kokonaispaino vähenee. Tämä taas mahdollistaa edullisten taimien maanlaajuista verkkomyyntiä sekä Suomeen että Ruotsiin, koska  tätä kevyttä taimipakettia pystyy lähettämään edullisesti suoraan asiakkaan kotioisoitteesen. Olisi  tarkoitus päästä laajentamaan taimikauppaa oikein kunnolla.  Gotlannin kävijöille rakennetaan tämän uuden projektin puitteissa idyllistä esittelypuutarhaa,  jossa turisti/asiakas voi tehdä tilauksensa ja esim. noutaa ennen kuin lähtee laivalla Gotlannista kotiin  Ruotsin mantereelle. 
 
Myös Gotlannin erittäin lämpimät pitkät syksyt ja suotuisat,  lähes lumettomat talvet  sekä aikaiset kevätilmat ovat merkittäviä tekijöitä mitä perennaviljelyksiin tulee. Talvina 2017 ja 2018  maaperä ei ole missään vaiheessa  ollut roudassa ja tälläkin hetkellä monet sipulikasvit ovat jo nousseet maasta. Eli täällä on mahdollista toimia pitkän sesongin ajan ja perennoja on mahdollista nostaa avomaan penkeistä erittäin aikaisin keväällä asiakastoimituksia varten.  
 
HYÖTYKASVIEN TOIMITUS SUOMEEN JA JAKELUPISTEESTESTÄ HAKU
Hyötytaimien juuret ovat hennot ja juurimassaa ei juuri ole lainkaan,  eikä niitä voida lähettää postitse, niin että olisivat  ehjiä ja elossa  perille tultuaan. Ja ne vievät järkyttävän paljon tilaa.  Täällä on paljon tekemistä uuden projektin tiimoilta. Tälle kevätsesongille (2018) en saa postimyyntiä aikaiseksi, koska perennat tarvitsevat riitävästi kasvuaikaa kehittääkseen kestävää  juurimassaa - niin että kestävät postikulun hurjaa käsittelyä.  Siksi perennojen postitoimitukset Suomeen tulee tapahtumaan mahdollisesti loppukesän ja alkusyksyn aikana.  Kun nyt keväällä teet perennatilauksesi verkkokaupassa niin saat itse noutaa taimet Kirkkonummelta. Ajan itse tilauksesi Gotlannista Suomeen ja tulen henkilökohtaisesti jakamaan tilaukset asiakkailleni. Lisää tästä asiasta myöhemmin verkkokaupan yhteydessä
 
Eli tällaisia uutisia! Ymmärrän monen vanhan ja uuden asiakkaan pettymystä, mutta valitettavasti on ajateltava tulevaisuutta, sillä  asiakaskäyttäytyminen on muuttunut niin hurjasti viime vuosien aikana. On pakko hypätä junaan, kun  pikkuhiljaa maailma siirtyy verkkoon ja varsinainen perinteinen puutarha on menettämässä merkitystään ja valtaosa kasveista mydään marketeista ja "kesäpihoista". On turhauttavaa pitää fyysistä puutarhaa, jossa asiakkaita käy muutaman hassun viikon aikana. Siksi haluan jatkaa yhteydenpitoa persoonallisella lähestymistavallani, facebookissa ja s-postitse, niin että  sinä tunnet olevasi meille tärkeä ja arvostettu asiakas, ja voit myötäelää puutarhamme tekemisiä vaikkakin puutarha on abstrakti ja kaukana Suomesta. Tärkeintä on, että puutarhatoiminta jatkuu ja että sinä voit tilata taimia. Se, missä puutarha sijaitsee fyysisesti, menettää merkityksensä. Me elämme nyt täällä Gotlannissa uutta jännittävää elämää ja hoidetaan viljelykset "etätyönä"... ei siinä mitään sen oudompaa. Voit aina jatkossa  seurata facebookissa ja instgramissa miten puutarhassa työt edistyvät. ja taimet tulevat jatkossa jopa postitse kotiisi.... mutta tänä vuonna vielä siis asiakas noutaa Kirkkonummelta toukokuun loppupuolella. Toivottavasti jäät seuraamaan!  Ja muista; "käyttämällä palveluita ne säilyvät ja kehittyvät"
 
Perennojen ja hyötykasvien  ennakkotilaaminen avataan 15.1.2018 osoitteessa www.kallenkukkatarha.fi 
 
Taimiterveisä Itämeren keskeltä,
Kalle