14. maalis, 2017

Kirkkonummelta paratiisisaarelle

PUUTARHA JA KALLE PERHEINEEN  ON MUUTTANUT RUOTSIIN 
 
Hyvä asiakas! 
Uusi puutarhasesonki  2017 on jo ovella ja toiminnassamme on isoja muutoksia. Jatkan edelleen persoonallista tapaani kommunikoida asiakkaitteni kanssa; tässä vuoden ensimmäinen kirje teille. Toivottavasti jaksat lukea ja toivottavasti jäät myös asiakkaaksemme, vaikkakin valikoimamme ainakin nyt aluksi muuttuu. Mutta luvassa on facebookin ja instagramin kautta inspiroivia ja jänniä kuvia ja videopätkiä  uudesta toiminnastamme ja puutarhurin  uudesta elämästä ja elämyksistä täällä Gotlannissa, Itämeren keskellä.  Kuvassa näkyy tyttäremme ja Gösta-koira syyskuun lopussa 2016
Asumme siis nykyään Visbyssä, "Ruusujen kaupungissa". Kannattaa tosiaan pysyä kanavalla... toimin samalla niin ikään matkailun suurlähettinään roolissa.  Jatkossa tärkein tietolähde tulee olemaan facebookissa, niin jääthän tykkäjäksi?! Mikäli et vielä ole tykkääjien joukossa, niin klikkaa tästä: https://www.facebook.com/pages/Kallen-Kukkatarha-Kalles-Blomsterg%C3%A5rd/107736635987453 
 
Puutarhan perustamisesta v. 1994 asti olemme keskittyneet erikoistaimien esikasvattamiseen. Valikoimaan on kuulunut reilusti erilaisia vihannestentaimia, eli tomaatteja, kurkku-ja kurpitsakasveja, papuja, salaatteja ja muita erikoiskasveja, sekä laaja skaala yrttien taimia, kesäköynnöksiä ja satoja eri perennalajeja/lajikkeita.
 
Hyötykasvien esikasvattaminen on aikaavievää ja sääherkkää toimintaa. Ilmaston sekä kevään epävarmat ja vaihtelevat sääolosuhteet asettavat kovia paineita puutarhurin harteille; milloin kylvää mitäkin, jotta taimikauden ollessa huipullaan  kaikkia taimia olisi yhtäaikaisesti myynnissä ja asiakas saisi toivomansa/tilaamansa tuotteet yhdellä käynnillä. Varsinkin sesongit 2015 - 2016 olivat arvaamattomia. Kevät 2015 oli erittäin tuulista, kylmää ja koleaa - suorastaan läpi koko kasvukauden. Kun päästiin juhannukseen eikä sesongin alkua tai kesää vieläkään ollut tähtäimessä, niin oli todettava, että "Jaaha, tässä olikin tämä sesonki". Viime vuonna 2016 "keskikesän helteet" alkoivat puolestaan heti vappuna ja tilanne oli ihan vastakkainen  edellisvuoteen 2015 verrattuna. Kesäkuussa alkoi sateet, vaikka muuten oli lmukavan ämmintä kesää. Ja kevät 2017 on erittäin kylmä ja jopa luminen. Minkälainen kesä on odotettavissa?
 
Koska sesonki 2016 räjähti liian aikaisin käsiin hyötykasvien osalta niin perennojen (monivuotiset kasvit) kouliminen, ruukuttaminen ja myyntiin laittaminen jäi alkusesongista tekemättä. Olemme erittäin pahoillamme siitä, että niin moni teistä jäi kaipaamaan näitä tuotteita. Siksi myimme kaikki perennat vasta loppukaudesta erittäin edullisesti verkkokaupan kautta. Mutta perennojen viljely tulee nyt jatkumaan ja sitä toimintaa laajennetaan jatkossa... paljon taimia edulliseen hintaan
 
PERENNAT OVAT SUOSIKKEJANI!
 
Kiinnostus perennakasveja kohtaan on asiakkaiden keskuudessa aika mieletöntä, olen huomannut!  Puutarhurina minäkin rakastan perennoja yli kaiken... Ihailen niiden kestävyyttä ja sinnikkyyttä. Parasta keväällä on nähdä lumen alta paljastuvia uusia kasvuversoja.  Haaveenani on aina ollut perennataimisto, jossa asiakas voi kiertää kukkaviljelyksien keskellä ja tutustua eri kasveihin koko puutarhakauden aikana. Haluaisin istuttaa malli-istutuksia mm helpottaakseni asiakkaani kasvivalintoja. Haluaisin myydä valmiita mallipenkkejä... eli taimipaketteja jossa on valmis piirustus, istutusohjeet  ja taimet yhdessä kassissa. Ideoita on vaikka kuinka!
 
Yleensä asiakas kiertää taimistoja vain kevätaikaan. Tästä seuraa, että puutarhan istutuksissa kasvaa paljolti keväällä ja alkukesällä kukkivia perennoja. Loppukesä ja syysaika unohtuu ja penkit ammottavat tyhjää.   Miksi?  Siksi että taimistossa asiakkaan tekee mieli ostaa just sinä hetkenä keväällä täydessä kukassa olevia kasveja ... ja taimistojen kasvit ovat yleensä heränneet uuteen sesonkiin lämpimässä kasvihuoneessa, joten normaali kukinta-aika on varsin vääristetty.  
 
Koska yrityksen nimi onkin "Kalle´s Garden  & Café" , niin suunnitelmiin  on aina myös liittynyt  ajatus tarjota asiakkailleni lisäarvoa puutarhakäynnille mm viihtyisän puutarhakahvilan merkeissä. Tätä on vaikeaa toteuttaa Suomessa. Just nimenomaan siitä syystä että kausi voi alkaa rymisten huhtikuun lopussa - tai sitten viikkoa ennen juhannusta, jolloin kasvikauppa  tapahtuu viikon tai kahden aikana. Ei voi koskaan tietää! Ilmasto on esteistä merkittävin.  Euroopassa, Skandinaviassa ja naapurimaassamme Ruotsissa puutarha ilman kahvila- tai ravintolapalveluja kuuluu harvinaisuuksiin. Ruotsissa ihmiset tekevät retkiä puutarhoihin jossa kiertävät ja ihastelevat kasveja. Eivät välttämättä aina tee ostoksia, mutta pikkupurtavaa ja kahvia nautitaan melkein aina puutarhan kahvilaosastolla.  Ja puutarhoissa vieraillaan myös ahkerasti läpi koko puutarhakauden - ei vain kevätaikaan. Suomessa valitettavasti tätä puutarhakulttuuria ei vielä toistaiseksi omaksuta, mutta toivon hartaasti, että tilanne muuttuisi. Vuosien kokemuksella olen huomannut suomalaisten ostoskäyttäytymistä; keväällä laitetaan puutarha ja kukkalaatikot kuntoon ja sitten painetaan mökille/ulkomaille  lomailemaan ja tullaan kotiin huomatakseen, että puutarha on villiintynyt ja kasvit ovat kuolleet joko kuivuuteen  tai märkyyteen, tai ovat tukehtuneet rikkaruohoihin. Sitten alkaa jo koulut, työt ja harrastukset ja odotellaan uutta kevättä. That´s it!  Mutta totta kai teitä into-viherpaukaloitakin riittää - ei rikkaruohon rikkaruohoa missään ;)
 
Perheen muutto Gotlantiin ei ole mikään nopea päähänpisto. Itämeren helmi! Tämä maaginen ja erittäin luonnonkaunis saari tuli minulle jo tutuksi vuosina 1990-1991, jolloin toimin täällä suomalaisen matkatoimiston oppaana. Silloin kiersin oppaan työssä  saarta ristiin rastiin, ja Visbyn keskiaikaista historiaa jaettiin kiertokävelyn merkeissä. Tiesin silloin saaresta ja sen historiasta ja nähtävyyksistä enemmän kuin moni paikallinen tietää. Jäin kaipaamaan tätä idyllistä paikkaa ja "vannoin" poislähtiessäni joskus muuttavani takaisin.  Nyt oli se hetki!  Gotlanti on Uudenmaan läänin kokoinen ja täällä asuu 58.000 asukasta, mutta vuodessa  täällä käy 1 milj. kävijää. Tästä syystä Gotlanti on Tukholman jälkeen Ruotsin toiseksi suurin matkailukohde.  Eli tekemistä riittää ja tämä on monella eri tavalla mahdollisuuksien saari. Myös puutarhamatkailulle!
 
Olemme suunnitelleet tätä elämänmuutosta jo 3 vuoden aikana ja elokuussa 2016 muuttokontti suuntasi vihdoin kohti Visbytä. Lapset aloittivat syksyllä koulunkäynnin ja vaimoni aloitti heti oman alansa työt.  Itse olen työskennellyt turismin parissa samalla kun olen suunnitellut uutta yritystoimintaani puutarha-alan merkeissä. Olen löytänyt yhteistyökumppanin jolta aluksi vuokraan viljelyyn tarvittavat tilat.  Käytössäni on osa isohkon kauppapuutarhan kasvihuoneista ja avomaasta. Ehkä lähitulevaisuudessa löydän jonkun vanhan kalkkikivitorpan, jossa haaveet kahvilasta/ravintolasta ja yleisölle suunnatulle puutarhasta toteutuu.
 
MUUTOKSIA VALIKOIMASSA
 
Koska perennat ovat lähellä sydäntäni ja asiakkaiden kiinnostus näitä kasveja kohtaan on kasvamassa, niin olen päättänyt siirtyä ainoastaan perennojen kasvatukseen. Olen kehittämässä perennoille uutta luonnonystävällistä viljelytapaa jossa pyrin poistamaan muoviruukkujen käyttöä kokonaan - samalla kun multapaakku pienenee ja juurimassa lisääntyy, niin taimien kokonaispaino vähenee. Tämä taas mahdollistaa edullisten taimien maanlaajuista verkkomyyntiä sekä Suomeen että Ruotsiin, koska  tätä kevyttä taimipakettia pystyy lähettämään edullisesti suoraan asiakkaan kotioisoitteesen. Olisi  tarkoitus päästä laajentamaan taimikauppaa oikein kunnolla.  Gotlannin kävijöille rakennetaan idyllistä esittelypuutarhaa,  jossa turisti/asiakas voi tehdä tilauksensa ja esim. noutaa ennen kuin lähtee laivalla Gotlannista kotiin  Ruotsin mantereelle. Ja puutarhakahvilastani  saa tietenkin hyvät kahvit ja leivonnaiset.
 
Myös Gotlannin erittäin lämpimät pitkät syksyt ja suotuisat,  lähes lumettomat talvet  sekä aikaiset kevätilmat ovat merkittäviä tekijöitä mitä perennaviljelyksiin tulee. Tänä vuonna maaperä ei ole missään vaiheessa  ollut roudassa ja tälläkin hetkellä monet sipulikasvit ovat jo nupuillaan. Krookukset kukkivat  ja puutarhurin rapulle on jo pari viikkoa sitten hankittu ruukkuihin kevään orvokit. Eli täällä on mahdollista toimia pitkän sesongin ajan ja perennoja on mahdollista nostaa avomaan penkeistä erittäin varhain kevään asiakastoimituksia varten.  Myös kotipuutarhojen perennat ovat jo lähteneet nousemaan sulasta maasta -  ja iloiset viherpeukalot ahertavat jo pihoillaan.
 
Valitettavasti tämä tarkoittaa, että HYÖTYKASVIEN esikasvatetut pikkutaimet poistuvat valikoimasta....Lopullisestiko?  En tiedä!  Ainakin alkuun, sillä niiden kasvattaminen tietenkin onnistuisi täälläkin, mutta jakelu teille asiakkaille on nyt hankalampaa. Mahdollisesti toimitus voisi ehkä keväällä tapahtua kahtena peräkkäisenä viikonloppuna, niin että te asiakkaat hakisitte esim. Kirkkonummella tilauksenne suoraan autosta. Hyötytaimien juuret ovat hennot ja juurimassaa ei juuri ole lainkaan,  eikä niitä voida muullakaan tavalla lähettää, niin että olisivat  ehjiä ja elossa  perille tultuaan. Ja ne vievät järkyttävän paljon tilaa.  Siksi olen päättänyt ainakin alkuun keskittymään vain monivuotisiin perennoihin. Ja siksi kannattaa seurata tilannetta ja "pysyä kanavalla".
 
Tälle sesongille en nyt heti saa postimyyntiä aikaiseksi, koska perennat tarvitsevat riitävästi kasvuaikaa kehittääkseen kestävää  juurimassaa - niin että kestävät postikulun hurjaa käsittelyä.  Siksi perennojen toimitukset tulee tapahtumaan loppukesän ja alkusyksyn aikana.  Kun nyt keväällä teet perennatilauksesi verkkokaupassa www.kallenkukkatarha.fi  sivulla niin saat valita muutaman eri noutoajankohdan välillä. Ajan itse tilauksesi Gotlannista Suomeen ja jakelu tapahtuu henkilökohtaisesti osoitteessa Jeppaksenhaka . Lisää tästä myöhemmin verkkokaupan yhteydessä
 
Eli tällaisia uutisia! Olen pahoillani, että ainakin tänä vuonna ei pystytä toimittamaan hyötykasvien taimia. Ymmärrän monen vanhan ja uuden asiakkaan pettymystä, mutta valitettavasti on ajateltava tulevaisuutta sillä  asiakaskäyttäytyminen on muuttunut niin hurjasti viime vuosien aikana. On pakko hypätä junaan, kun  pikkuhiljaa maailma siirtyy verkkoon ja varsinainen perinteinen puutarha on menettämässä merkitystään ja valtaosa kasveista mydään marketeista ja "kesäpihoista". On turhauttavaa pitää fyysistä puutarhaa, jossa asiakkaita käy muutaman hassun viikon aikana. Siksi haluan jatkaa persoonallisella lähestymistavallani, facebookissa ja joskus kirjeitse,  jotta sinä  tunnet olevasi tärkeä ja arvostettu asiakkaana, ja voit myötäelää puutarhamme tekemisiä vaikkakin puutarha on abstrakti. Tärkeintä on, että puutarhatoiminta jatkuu ja että sinä voit tilata taimia. Se, missä puutarha sijaitsee fyysisesti, menettää merkityksensä. Me elämme nyt täällä Gotlannissa uutta jännittävää elämää ja tehdään työt "etänä" - ei siinä mitään oudompaa. Voit aina jatkossa  seurata facebookissa ja instgramissa miten puutarhassa työt edistyvät. ja taimet tulevat jatkossa postitse kotiisi.... mutta tänä vuonna vielä siis asiakas noutaa Kirkkonummelta valitsemallan ajankohdallaan. Toivottavasti jäät seuraamaan!  Ja muista; "käyttämällä palveluita ne säilyvät ja kehittyvät"
 
Perennojen ennakkotilaaminen avataan toukokuun aikana osoitteessa www.kallenkukkatarha.fi 
 
Kevätterveisä Itämeren keskeltä,
Kalle